CARA MEMBUAT SAMBAL HITAM PEDAS


Resep Sambal Hitam Pedas Sederhana Spesial Asli Enak. Warna hitam (black) dari sambal ini berasal dari bahan tauco atau taoco kedelai dan dari kecap asin kental. Ada banyak aneka kreasi dan variasi olahan dari sambal hitam ini di Indonesia, diantaranya ada sambal hitam madura untuk masakan bebek yang terkenal dengan sambal hitam bebek Madura, sambal hitam belimbing wuluh, sambal hitam Pahang atau khas Pahang Melayu, sambal hitam nasi bebek, sambal hitam khas Malaysia, dll. Baca Juga : Resep Bebek Madura Bumbu Hitam

Foto Resep Sambal Hitam Pedas Sederhana Spesial Asli Enak
Gambar Sambal Hitam Malaysia

Kalau sambal hitam ini sering digunakan atau dipakai sebagai pelengkap makanan cina atau masakan china (Chinesse Food). Berikut kumpulan aneka resepi sambal hitam sajian sedap istimewa lengkap dengan cara bikin sendiri di rumah ala rumahan (Homemade) yang simple mudah dan praktis untuk konsumsi sendiri dan untuk jualan usaha nasi bebek goreng dan bebek bakar dengan sambal hitam berbagai versi.

RESEP SAMBAL HITAM PEDAS


BAHAN :
  • 1 kg sambal giling halus
  • 2 mangkok kecap asin kental
  • 250 gram pili-pili digodok dengan air sampai layu, saring lalu diblender sampai halus sekali
  • 125 gram blik taoco
  • 150 gram bawang merah diiris halus kemudian diblender
  • 3 sdm terasi china (Belacan dalam pot gelas)
  • 10 siung bawang putih juga di haluskan
CARA MEMBUAT SAMBAL HITAM :
  1. Tumis bawang putih sampai harum, masukkan irisan bawang merah, lalu terasi, tumis dengan api sedang sampai air mengendap, agak kering.
  2. Masukkan sambal ulek dan gilingan pili-pili, aduk semuanya sampai tercampur rata, masak diapi kecil seringlah diaduk supaya dasarya tidak gosong.
  3. Masukkan kecap asin dan tauco, aduk sampai tercampur, sering diaduk sampai keluar minyak sambal ini tidak memakai gula ataupun garam.
  4. Sajikan sambal hitam paling enak dimakan pada masakan china.

RESEPI SAMBAL HITAM KHAS PAHANG MALAYSIA


Foto Resepi Sambal Hitam Belimbing Wuluh ini berasal daripada Pahang Malaysia
Gambar Sambal Hitam Belimbing Wuluh Pahang

Resepi Sambal Hitam Belimbing Wuluh ini berasal daripada Pahang Malaysia. Dimana sekarang ini telah tersebar seperti wabak virus H1N1 di seluruh penduduk Malaysia, tidak kira didalam kalangan penduduk kampung mahupun bandar. Jika tiada lauk-pauk, sambal hitam ini juga dalam dijadikan sebagai lauk dan semestinya memukau selera makan anda. Seperti dikutip dari dapurmalaysia.com. Adapun resepi dan bahan-bahannya serta cara membuatnya adalah sebagai berikut.

BAHAN-BAHAN :
  • 1/2 cawan belimbing buluh yg telah direbus
  • 1/2 cawan cili padi (ikut kepedasan masing-masing kalau suka pedas boleh lebihkan).
  • 2 cawan ikan bilis yang telah dikopek
  • 9 ulas bawang merah (3 ulas ditumbuk, 6 ulas dihiris nipis)
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Ajinomoto vetcin penyedap rasa msg
  • 1 cawan minyak masak
CARA CARA PENYEDIAAN :
  1. Sediakan terlebih dahulu belimbing buluh. Kuantiti belimbing buluh terpulang masing2. Belimbing rebus ni boleh disimpan dalam peti sejuk sebagai stok. Jadi bolehlah rebus banyak-banyak & simpan sebagai stok.Belimbing hendaklah dicuci bersih kemudian masukkan ke dalam periuk (tanpa air),masukkan garam kasar sedikit,dan renih dengan menggunakan api yang paling perlahan..Biar sehingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri & kecut. Selang seminit atau dua minit mesti dikacau supaya periuk tidak hangit. Biarkan sehingga belimbing mengecut & jusnya betul2 kering dengan api yang paling perlahan sehingga warna belimbing bertukar menjadi gelap. (jika nak guna untuk buat sekali je sambal ni memadai hanya rebus anggaran 20biji belimbing sehingga belimbing bertukar warna coklat saja. Tujuan merebus belimbing sehingga betul-betul kering & gelap adalah untuk tujuan simpanan.
  2. Tumbuk cili padi sehingga halus. Tumbuk 3 ulas bawang merah sehingga lumat (6 ulas lagi dihiris nipis).Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat.Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.
  3. Panaskan minyak masak dalam kuali.Kemudian,tumiskan bawang yang dihiris sehingga wangi. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk sekaligus & tumislah sehingga bahan2 tersebut sehingga nampak agak kering & garing (agak lama juga,api biarkan perlahan)).Tambahkan garam & gula secukup rasa. Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding). Bila dah garing tutupkan api lalu tolakkan sambal ke tepi kuali beberapa minit supaya minyak tos sebelum dihidang atau boleh juga angkat dan sejatkan sambal menggunakan penapis santan sebelum dihidangkan dengan nasi putih atau ketupat pulut.
TIPS & TRICKS :
  • P/s:Resepi Sambal Hitam ini boleh disimpan lama dan boleh buat banyak-banyak untuk simpan stok. Boleh dihidang dengan apa saja juadah yang rasa sesuai dihati. Pastinya sedap yang teramat sangat.Dengan telur mata kerbau letak kicap je pun sedap.


Share
Share
Share
Masukkan Email Valid Untuk Berlangganan Resep

CARA MEMBUAT SAMBAL HITAM PEDAS