CARA MEMBUAT KEK LAPIS SELIPAR JEPUN


Resepi Kek Lapis Selipar Jepun Sederhana Spesial Asli Enak. Kek Selipar Jepun ni rupanya sejenis kek lapis dengan warna yang agak menarik. Sedap kek ni dah coba buat masa tahun baru cina memang sedap sampai lebaran kuda pun tetap lezat.

Foto Resepi Kek Lapis Selipar Jepun Sederhana Spesial Asli Enak
Gambar Kek Lapis Selipar Jepun

Selipar Jepun disini bukanlah Japanese Slipper atau di Indonesia dikenal dengan dengan Sandal Jepit terbuat dari karet, mungkin karena kek ini berlapis-lapis seperti sandal atau selipar Jepun. Berikut resepi kek selipar Jepun kukus lebih lembut dan lebih mudah serta praktis membuatnya daripada kek selipar Jepun panggang lengkap dengan cara bikin sendiri di rumah ala rumahan (Homemade).

RESEPI KEK LAPIS SELIPAR JEPUN KUKUS


Oleh : Khaira zedizz & Cyah

BAHAN :
  • 10 biji telur
  • 16 oz mentega
  • 1 1/2 gelas tepung gandum atau tepung hong kong
  • 1 gelas Horlick
  • 1 gelas coffemate
  • 1 tin kecik srikaya
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 1 gelas gula halus
  • 1 sudu makan ovalette
CARA MEMBUAT KEK SELIPAR JEPUN :
  1. Pukul telur, gula, ovalette sampai kembang. dimangkuk berasingan pukul mentega, susu, srikaya sampai putih berkrim. selepas itu satukan adunan, kemudian masukkan Horlick, coffemate, tepung Dan kacau rata.
  2. Bahagikan kpda 4 warna kesukaan.
  3. Pastikan air pengukus dipanaskan dahulu, barulah kukus berlapis-lapis setiap adunan.
  4. Sajikan.


Share
Share
Share
Masukkan Email Valid Untuk Berlangganan Resep

CARA MEMBUAT KEK LAPIS SELIPAR JEPUN